Senet Diving Cup, grootste Europese SS wedstrijd

20180201_103806.jpg
Van donderdag 1 tot en met zondag 4 februari vond in Eindhoven de 19e Senet Diving Cup plaats. Met deelnemers uit 15 landen, 30 teams en meer dan 500 starts is dit het grootste schoonspring toernooi in Europa. Mondiaal gezien is schoonspringen een grote sport, die ook olympisch beoefend wordt. Ondanks Nederlandse successen, Edwin Jongejans werd in 1991 wereldkampioen op de 1 meter plank, Uschi Freitag bereikte op de olympische spelen 2016 in Rio de halve finale, Inge Jansen en Daphne Wils pakte brons op het EK in 2017, is het schoonspringen in Nederland een kleine sport gebleven. Nederland heeft te weinig zwembaden waar de sport beoefend kan worden en de in baden waar het wel kan is de concurrentie met het zwemmen en waterpolo om beschikbare uren vaak enorm. Omdat het niveau op dit soort wedstrijden zeer hoog ligt en niet in verhouding staat tot het aantal trainingsuren dat er in Breda beschikbaar is, is het elk jaar weer een uitdaging om de schoonspringers voor te breiden op dit Europees evenement. De meeste deelnemende team, veelal nationale selectie, trainen 20 tot 24 uur per week. SBC2000 steekt hier met maximaal 6 trainingsuren per week schril tegen af. Desondanks slaagde SBC2000 erin om met drie springsters van voldoende niveau deel te nemen aan deze wedstrijd. Voor Julia Snoeys was het haar eerste deelname aan een dergelijk groot internationaal toernooi. Ze was dan ook haar zenuwen niet helemaal de baas tijdens de wedstrijd en zag helaas een paar sprongen mislukken. Ze wist zich echter goed te herpakken en liet zien dat ze over voldoende talent beschikt. Ondanks de wat tegenvallende wedstrijd was het een leerzame ervaring. Baraa-a Yaqini, al een aantal jaren een zeer groot en veelbelovend talent, heeft dit seizoen, wellicht vanwege een gebrek aan trainingsmogelijkheden in Breda, qua trainingsuren een stapje terug gedaan. Baraa-a sprong technisch nog steeds zeer goed, maar het gemis aan kracht en ritme braken haar op.
Nikki Jansen begon de wedstrijd op droe meter met een misser en moest daarna stevig aan de bak om de laatste plaats achter zich te laten in dit sterke veld. Met één puntje meer dan vorig seizoen wist ze zich toch te verbeteren en daarmee verdween ook de laatste plaats (en) uit het zicht . Op de een meter plank ging het een stuk beter. Ze wist als derde Nederlandse springster stevig in de middenmoot te eindigen. De twee Nederlandse PSV springsters die boven Nikki eindigden lieten zien dat als de faciliteiten er zijn, Nederland wel degelijk mee kan op internationaal niveau. Het Pieter van de Hoogenband zwemstadion, het thuisbad van PSV schoonspringen, beschikt over een speciaal springbad, voorzien van meerdere duikplanken en duiktorens. Ook een “droogruimte” voor de voorbereidende oefeningen en een krachthonk voor krachttraining dragen bij aan het succes van de PSV meiden. Helaas heeft Nederland te weinig van dit soort baden.
Nikki, Baraa-a en Julia (en wellicht nog een aantal andere SBC2000 springsters) gaan zich nu richten op de kwalificatiewedstrijden voor het NJK, waar ze wederom de strijd aanbinden met o.a. de meiden van PSV schoonspringen.